GÈNERE LITERARI: EL CÒMIC
FORMACIÓ LITERÀRIA EN L’AULA D’EDUCACIÓ INFANTIL.
Fátima García Latorre| Grupo 2T.| Desembre de 2018.
1. Context.
Aquesta activitat va dirigida al nivell de l’alumnat de 4 anys.
En aquesta aula contem amb 19 xiquets i xiquetes, en la qual tenim un alumne amb necessitats educatives especials, un xiquet amb Trastorn del Espectre Autista (TEA).
2. Gènere literari.
El gènere literari que vam a treballar en aquesta activitat és el còmic. El còmic es tracta d’una sèrie de vinyetes amb imatges en el qual es desenvolupa una història.
Treballar la literatura amb còmics en Educació Infantil és una manera molt efectiva de motivar i atraure als xiquets a la lectura, tot i que és un gènere literari poc valorat i utilitzat. Per això, és una manera diferent de treballar el foment de la lectura que amb el conte, ja que s’escenifica la història que narra, hi ha una seqüencia d’imatges que es superposen sobre el text i els xiquets poden interpretar el que pensen o diuen els personatges.
Les característiques del còmic són les següents:
- - Vinyetes: la base del còmic.
- - Plànols: utilitzats per representar les accions per donar una sensació de moviment.
- - Angles: s’utilitzen per donar a entendre el context a l’escena.
-
- Línies cinètiques: aquestes línies donen moviment als personatges en les vinyetes.
- Línies cinètiques: aquestes línies donen moviment als personatges en les vinyetes.
- - Onomatopeies: representen els sons que volen expressar a la història.
3. Objectius.
Procedimentals:
- Llegir i mostrar la història d’un còmic/s i fer-ho poquet a poquet totes les setmanes fins acabar-lo.
- Crear el nostre propi còmic.
- Completar un còmic individualment.
Conceptuals:
- Desenvolupar l’habilitat lectoescriptora i oral dels xiquets amb el vocabulari que utilitzarem a les vinyetes del còmic.
- Conèixer els elements característics del còmic.
Actitudinals:
- Fomentar el gaudiment de la lectura, tant del còmic com de la literatura en general.
- Ajudar al desenvolupament de la imaginació i de la creativitat amb la creació dels còmics.
Objectius específics per al nostre alumne amb TEA:
- Potenciar l’autonomia e independència personal.
- Millorar les habilitats socials dels alumnes amb el seus entorn i els seus companys.
- Desenvolupar estratègies de comunicació i fomentar la intenció comunicativa.
- Desenvolupar processos cognitius bàsics.
4. Continguts.
Per a aconseguir els objectius proposats, serà necessari treballar, al menys, els continguts següents:
Procedimentals:
- Creació d’un còmic en grup.
- Perfecció i finalització d’un còmic individual.
- Lectura de, al menys, un còmic durant el curs.
- Observació de les característiques del còmic.
- Comprensió dels textos.
Conceptuals:
- Elements del còmic.
- Vocabulari i llenguatge característics del còmic.
- Normes bàsiques de comportament en el racó de la biblioteca.
- Hàbits de lectura (atenció, postura, etc).
Actitudinals:
- Interès pel còmic i la literatura en general.
- Gaudiment de la realització i de la escolta de les històries dels còmics.
- Actitud positiva per interactuar i col·laborar amb els seus iguals.
- Expressió i regulació dels seus sentiments i emocions.
- Desenvolupament de la creativitat, l’esforç i la iniciativa.
- Hàbits d’acceptació de les normes de llenguatge i dels espais del aula.
5. Activitats.
Tenim una activitat central a la qual dedicarem més temps i dues activitats més petites, però realitzarem les tres al llarg de tot el curs.
1. Primera petita activitat: Benvingut al còmic!
- Escollirem un còmicdel que hi ha a classe i la mestra el llegirà als seus alumnes per fragments fins que el acabem. Al acabar el còmic, el comentarem i els xiquets tindran que dir el que els ha agradat més.
- Recursos: per a realitzar aquesta activitat només necessitem recursos materials: còmics per a elegir, que seran aportats per les famílies al principi del curs. I recursos humans: la mestra de l’aula que s’encarregarà de llegir el còmic i mostrar les històries als xiquets i les famílies que podran portar algun còmic de casa per a la biblioteca d’aula.
- Temps: l’activitat durarà entre 15 i 30 minuts, dues vegades a la setmana fins que el còmic es termine.
- Adaptació al alumnat amb NEE: considerem que treballar amb còmics pot ser molt beneficiós per als xiquets i també per al nostre xiquet amb Trastorn del Espectre Autista (TEA) perquè la seua forma d’aprenentatge és molt visual. Tindrem en compte la seua dificultat per concentrar-se, així que li preguntarem de tant en tant algunes coses del còmic que estem llegint. D’altra banda, ja que als TEA no els agrada ser el centre d’atenció, li donarem més temps per respondre a les preguntes i si es necessari, li preguntarem de forma individual.
2. Segona petita activitat: Quin desastre!
- L'activitat es desenvoluparà de la següent manera: la mestra portarà vinyetes retallades i sense colors, tant als personatges com als espais.
Després li donarem tres o quatre vinyetes barrejades de diferents còmics (això ens permetrà treballar la imaginació i la creativitat, perquè ningú estarà errat) a cadascun dels alumnes i els materials necessaris. La activitat consistirà en que els xiquets tindran que col·locar les vinyetes en l’ordre que consideren correcte i tindran que pintar els espais en blanc dels dibuixos.
Per últim, cadascun del alumnes ens comentaràla història que crec que conten les seues vinyetes en l’ordre en què les hagen posat i mostrar com han pintat els seus dibuixos.
- Recursos: necessitem recursos materials: vinyetes de diferents còmics retallades i barrejades i llapis de colors. I recursos humans: la mestra, que ajudarà als xiquets en qualsevol de les seues dubtes i col·laborarà amb els que precisen d’ajuda.
- Temps:durarà entre 30 i 45 minuts i la posarem dins de la programació, després de conèixer les característiques del còmic i de haver començat a llegir un a classe.
- Adaptació al alumnat amb NEE: deixarem més temps al xiquet que tenim amb TEA perquè faça l’activitat al seu ritme. A més, a causa de les seues dificultats per escollir opcions i ser específics, ja que aquest tipus d’accions es tornen a vegades esgotadores per a ells, li donarem les vinyetes sense retallar i només tindrà que comentar a la mestra el que pensa que conta la història i pintar amb colors els dibuixos.
3. Activitat central: La nostra pròpia història!
- La base d’aquesta activitat s’anomena escriptura creativa.
La activitat es completarà a la pissarra digital i consistirà en fer en gran grup, és a dir, entre tots una tira de còmic. Mitjançant un aplicació que permet dissenyar, crear i compartir còmics, podem crear la nostra tira còmica i molt fàcilment per aquestes edats.
Escollim el número de vinyetes, els personatges, la història que volem contar, l’escenari, la decoració, el tipus de globus, i per últim, escrivim dins de ells el text, és clar, amb l’ajuda de la mestra.
L’escriptura es realitza de manera individual, però posant en conjunt les idees per crear la història i també van dient entre tots les lletres necessàries (si poden) per completar el text que volen posar.
Aquesta activitat els ajudarà a comprendre millor les característiques del còmic, a interessar-se pel còmic i per llegir en general, perquè els estem deixant llibertat per desenvolupar la imaginació i la creativitat.
- Recursos: l’activitat precisa de recursos materials: la pissarra digital de classe i l’aplicació per realitzar els còmics. I també, els humans:la mestra per fer funcionar els aparells electrònics i per ajudar als xiquets a crear el còmic i escriure els textos.
- Temps: l’activitat la farem una vegada a la setmana i tindrà la duració de 30 minuts fins que acabem de crear el còmic entre tots.
- Adaptació al alumnat amb NEE: a més d’aclarir-li d’una manera senzilla de què tracta l’activitat, com hem fet en les altres activitats i li donarem més temps per realitzar la seua part de l’activitat. Fomentarem la participació però hem d’evitar posar al xiquet com el centre d’atenció, ja que en situacions de pressió, aquests xiquets responen a les preguntes ràpidament i sense pensar amb ‘si’, ‘no’, ‘no sé’.
D’altra banda cal presdisenyar les situacions educatives per desencadenar els actes comunicatius. També hem de utilitzar agendes per tindre molt bé organitzat el temps per tindre controlada la seua conducta i predir-la.
Per últim, podem posar al xiquet en la part de l’activitat on la història ja tinga una base clara, és a dir, que no li supose molta dificultat continuar la història i que visualment estiga molt clara.
6. Avaluació.
L’avaluació serà merament informativa, és a dir, observarem les conductes i les anotarem durant el transcurs de les activitats.
El principal objectiu de la realització d’aquestes activitats és l’acostament al còmic i el gaudiment de la lectura del mateix i de la literatura en general. Per aquest motiu, no li imposarem aquestes activitats com deures a fer, sinó com un plaer.
No hi haurà, a més, ningú que tinga la raó ningú que estiga errat, perquè fomentem la imaginació i la creativitat i aquestes qualitats són diverses i úniques en cadascun dels alumnes.
Parlant del nostre alumne amb Trastorn del Espectre Autista (TEA), l’avaluació serà exactament la mateixa, ja que no haurà ni coses errades ni coses encertades a fer durant les activitats.
L’única cosa que avaluarem a part, serà l’evolució que tinga aquest xiquet amb el seus objectius específics i si aquest tipus d’activitat ha ajudat o no a la socialització i a fomentar la intenció comunicativa. Tota la resta de l’avaluació serà igual que els seus companys.
Comentarios
Publicar un comentario