GÈNERE LITERARI: FAULA

La faula: la cigala i la formiga (Madeline Moll)

En aquesta introducció parlaré, en primer lloc, del nivell per al qual va enfocat el meu blog, el nombre d'alumnat, és a dir, la ratio, i després, esmentaré les necessitats educatives especials d’un alumne. Per últim, explicaré la narrativa, centrant-me en la faula, ja que aquest es el subgènere que he triat.

Doncs, el meu projecte va dirigit a xiquets i xiquetes de cinc anys. La classe estarà constituïda per vint alumnes, d'entre els quals i haurà un alumne amb  necessitats educatives especials, s'anomena Joan, i sofreix de sordesa postlocutiva mitjana.

Seguidament, com he esmentat abans,el gènere literari triat és el de la narrativa, concretament, la faula, que es un dels subgèneres d’aquest gènere, i en aquest apartat tractaré de explicar-vos les característiques pròpies de la faula.

La faula es un subgènere que es troba dins del gènere de la narrativa. Aquest subgènere es caracteritza pels següents aspectes:
·      Les faules poden estar escrites en vers o en prosa.
·      Són històries breus.
·      Acostuma a haver-hi un narrador que conta el que succeeix a uns personatges en un lloc i en un temps indeterminats. Les faules, com els contes populars, no es situen en una època concreta, per tant, són intemporals.
·      L'estructura de la faula sol ser senzilla. Es presenta una situació inicial, després apareix un problema, el qual a vegades té una solució i altres no. 
·      La història sempre finalitza amb una moralina.
·     Els personatges són, animals o objectes humanitzats.
·      Els temes tractats en les faules són l'enveja, l'avarícia, l'arrogància, la mentida, entre altres.
·      La intenció de cada faula és fer una crítica cap a certs comportaments i actituds, que queda dissimulat amb l'ús de personatges humanitzats.
·      La moralitat pot ser una frase o una estrofa.




OBJECTIUS
Els objectius que vull aconseguir amb la meua activitat, són els següents:
Objectiu conceptual:identificar les característiques del gènere narratiu.
Objectiu actitudinal: gaudir del fet de treballar de manera individualitzada.
Objectiu procedimental: organitzar una història amb un ordre lògic.

CONTINGUTS
Els continguts que tindré en compte son els següents:
1. Conceptual:coneix les característiques del subgènere de la faula.
2. Actitudinal:interioritza les característiques del subgènere de la faula.
3. Procedimental:aplica les característiques del subgènere de la faula.

ACTIVITAT
Per a treballar la faula s'utilitzarà el conte de la cigala i la formiga.L'activitat consistirà en que a cada alumne se li repartirà una fitxa amb sis dibuixos i sis paraules. Els alumnes hauran de relacionar el dibuix amb la paraula correcta. A més, hauran de numerar els dibuixos seguint l'ordre de la faula triada i també tindran que assenyalar les imatges que no formen part d’aquesta faula.
En quant al temps establert per a dur a terme aquesta fitxa serà d’una sessió, no obstant, cal tindré en compte que per a explicar la faula s’utilitzarà la sessió prèvia a la activitat, i es farà mitjançant un vídeo que conta la història de la cigala i la formiga.
La cigala i la formiga:
Que feliç que era la cigala a l'estiu! El sol lluïa, les flors desprenien el seu aroma embriagador i la cigala cantava i cantava. El futur no li preocupava el més mínim: El cel era tan blau sobre el seu cap i les seves cançons tan alegres ... Però l'estiu no és etern.

Un trist matí, la senyora cigala es va despertar per un fred intens; les fulles dels arbres s'havien tornat grogues, una pluja gelada queia del cel gris i la boira li entumia les potes.

- Què serà de mi? Aquest hivern cruel durarà molt de temps i em moriré de gana i de fred - s'anava dient ella mateixa.
 - I perquè no li puc demanar ajuda a la meva veïna la formiga? I va pensar dintre seu.
 - Potser vaig tenir temps durant l'estiu d'emmagatzemar provisions i construir-me un refugi? - Doncs és clar que no! - va dir tota convençuda- havia de cantar. Però els meus càntics ara no m'alimentaran.

I amb el cor bategant-li a tota velocitat, va trucar a la porta de la formiga.
 - Què vols? - Va preguntar la formiga quan va veure a la cigala davant la seva porta. El camp estava cobert per una espessa capa de neu i la cigala contemplava amb enveja la confortable llar de la seva veïna; i traient-se de sobre la neu que gelava el seu pobre cos, va dir llastimosament:
 - Tinc gana i ... i ... estic morta de fred ...

I la formiga va contestar : 
- I a mi què m'expliques? Què feies al llarg de l'estiu, quan es poden trobar els aliments per a totes bandes i és possible construir una casa? 
- Jo? Cantava i cantava tot el dia - va respondre la cigala tota orgullosa
. - I què? - va preguntar la formiga
 - Doncs ... res ... - va murmurar la cigala.
 - Cantaves? doncs, per que no proves ara de ballar?

I amb aquesta dura resposta, la formiga va tancar la porta, negant a la desafortunada cigala el seu refugi de calor i benestar.

Fitxa
Nom i cognoms:.............................................................................
Data:..............................................................................................
Relacionar les paraules amb les imatges. Ordena-les. Assenyala fent un redolí a les imatges que no formen part d’aquesta faula.









ATENCIÓ A LA DIVERSITAT
L'activitat ha sigut pensada des d'un primer moment per a incloure l'alumne amb necessitats especials. Joan pateix de sordesa i per tant, l'activitat no requereix la utilització de la sentida.
Per a l’explicació de la faula s’utilitzarà un vídeo de la cigala i la formiga, el qual està adaptat, ja que ix una dona especialitzada en el àmbit del llenguatge de signes.

RECURSOS
·     Humans: La mestra i els alumnes.
·     Materials: Fitxa amb les imatges i paraules i les TICS, tecnologies de la informació i la comunicació.
AVALUACIÓ
En quant a l'avaluació sobre l'activitat esmentada anteriorment, he decidit avaluar a cada alumne per separat ja que es una activitat individual. Per tal d’avaluar-los correctament tindré una taula que aniré omplint al veure els resultats de la fitxa feta per cada alumne.
Exemple de la taula:



Ha assenyalat correctament les imatges incorrectes?
Ha relacionat adequadament les imatges amb les paraules?
La numeració es la correcta?
María



Joan



Lucía



Ana



Lucas




Comentarios

Entradas populares de este blog

GÈNERE LITERARI: EL CÒMIC

GÈNERE LITERARI: EL CONTE